Food

Ik start de dag op zijn IJslands

Ik start de dag met IJslandse yoghurt: Skyr. Dit typisch IJslands melkproduct bestaat al decennia’s lang en ik ontdek het nu pas. Mijn zoon attendeerde mij er op: “Mam, waarom koop jij geen Skyr”? Waarop ik reageer: “Wat is dat”? Bij de eerstvolgende boodschappen heb ik Skyr gekocht. Vanaf die dag eet ik alleen nog maar Skyr yoghurt. Buitenom die overheerlijke smaak, spreekt me het 0% vetgehalte ook erg aan. Al verliefd op Skyr? Voor diegene die nu pas kennis maken met Skyr, welkom in IJsland en haar geheim.

Het geheim van de IJslandse yoghurt

Ik ben meteen verliefd geworden op de overheerlijke yoghurt in IJslandse stijl. Zodra je de verpakking open maakt lijkt Skyr op kwark. Zodra je Skyr proeft dan smaakt het product naar yoghurt. De verrassende romige smaak doet je denken aan een hele jonge kaas, zo smaakvol en fris. Daarbij is het product van nature rijk aan eiwit met 0% vet, geweldig toch?!

Zo’n combinatie kom je zelden tegen. Meestal zijn romige producten ongezond door hun vetgehalte, behalve Skyr. Ik begin de dag met Skyr en voel me nu al een IJslander.

Ik ben een kleine IJslander

Een echte IJslander is cool en kan wel tegen een stootje. Kijk ik naar mijn ochtenden dan ben ik ook een kleine IJslander. Ik zwem elke ochtend klokslag zeven uur. Ik zwem dan een half uur lang in ons buiten zwembad.

Daarna douche ik buiten en ik eindig met één minuut ijskoude douche. Is dit cool of niet?! Daarna verdien ik een stevig ontbijt met een hoge voedingswaarde. Skyr voldoet hieraan met zijn hoge eiwit gehalte ( 2x zoveel als normale yoghurt), rijk aan vitamines en mineralen, zoals calcium en magnesium. Na mijn ontbijt zet ik mijn sportieve ochtend door met aerobics, wandelen of yoga. Skyr laat me niet in de steek en voedt mijn spieren met haar hoge eiwitgehalte. Mijn dag kan niet meer stuk, ik ben een kleine IJslander.

Geen 11 uur dipje

Skyr is zo voedzaam, waardoor het honger gevoel de hele morgen weg blijft. Elke morgen verheug ik me op mijn Skyr moment. Ik versier mijn Skyr met fruit en/of superfood. Ik ben er bijna aan verslaafd. Op mijn vrije dagen eet ik nog brood als ontbijt, omdat het tafelen zo gezellig is. Maar eigenlijk mis ik dan al mijn Skyr moment. Skyr naturel bevat geen suikers en geur- en smaakstoffen, maar de smaakvarianten zoals framboos-cranberry wel. Ik ga voor puur en versier mijn Skyr zelf. Ik voel me elke morgen fit en heb geen last van een 11 uur dipje.

Weetjes van Skyr

Dit typisch IJslands melkproduct heeft een eigen bereidingswijze en begint met afromen van gepasteuriseerde melk. Ben je nieuwsgierig over de verdere bereidingen van Skyr, dan kun je dit lezen op Skyr Wikipedia. Hoe spreek je Skyr uit? Zeg maar gewoon “skir”. Skyr eet je meestal in de ochtend vanwege zijn voedzaamheid, maar kan natuurlijk ook op een ander moment.

Buitenom de verschillende smaakjes bij Skyr is er ook nog een biologische Skyr. Dit heb ik nog niet geprobeerd, dus nog een uitdaging te gaan. Mijn Skyr is van het merk Arla, maar daarnaast zijn er ook nog andere merken die deze yoghurt op de markt hebben gezet. De prijzen zijn verschillend, dus er is nog genoeg uit te zoeken.  Weet je wat interessant zou zijn? Deel je eigen ervaring met jou Skyr op mijn Facebookpagina en breng de andere volgers wegwijs in de wereld van Skyr.

Waar eet ik mijn Skyr

Mijn Skyr eet ik overal ….! In de ochtend eet ik meestal mijn Skyr aan de keukentafel met de krant en Ipad. Op onze vrije dagen eet ik mijn Skyr als tussendoortje en op de meest vreemde plekjes. Deze dag kent geen tijd en Skyr dus ook niet.

Ik hang dan met mijn kommetje in bed, op de bank en zelfs nog met de hondjes op de grond.

In de zomer gaat mijn Skyr mee naar buiten. Wanneer ik mijn Skyr eet en de voordeur bel gaat, zelfs dan nog gaat mijn yoghurt mee naar de voordeur. Mijn Skyr laat ik niet alleen en mag zeker niet minder koud worden. Ik ben een kleine IJslander en eet mijn Skyr het liefst ijskoud.

Ik ben een kleine IJslander,
Jij ook?
Laat ‘t me weten 🙋🏻

Tags: