Food

Gezonde snack in een chocolade jasje, delicious!

Het nieuwe jaar zit altijd vol goede voornemens, ik heb er een hekel aan. Ik zeg altijd: houdt het simpel en ga goed gemutst het jaar in. Geen zware beloftes die je toch niet nakomt, maar kleine dingen die in te vullen zijn. Heerlijk eten doen we allemaal graag, maar dan wel gezond en niet te veel. Daarom introduceer ik jullie een gezonde snack in een choco jasje. Als ik voor een tussendoortje ga, moet het wel lekker en gezond zijn. Dit is niet alleen een trendy hype, maar ook een verantwoordelijke keuze. Dit jaar stop ik mijn gezonde snacks in een jasje van pure chocolade, delicious.

Au-bain-marie en chocolade, so easy

Mijn snacks krijgen een chocolade jasje en daarvoor heb ik de techniek nodig van au-bain-marie.

Je hebt hiervoor twee pannen nodig, een pan met wat water en een kleinere pan met chocolade erin die in de grote pan gezet kan worden. Het is handiger om een steelpan te nemen als kleinere pan voor een beter houvast. Zet de pannen op een matig vuur en laat zo het water opwarmen.

De kleine pan raakt het water niet, waardoor de damp de steelpan gelijkmatig verwarmt en de chocolade langzaam smelt. Roer met een houten lepel door de gesmolten chocolade, so easy.

Puur is trendy en gezonder

Iedereen kent de chocoladefontein met de bijbehorende stokjes met fruit en/of marshmallows erop, overheerlijk. Het fruit is gezond, maar de melkchocolade is minder gezond. Ik ga voor pure chocolade, omdat hier meer cacao in zit en minder vetten. Hoe donkerder de chocolade, hoe gezonder. Hoeveel procent cacao durf jij aan met chocolade? Wen aan dit fenomeen en ga gezonder door het leven.

Klopt het dat je van chocolade vrolijker wordt? In pure chocolade zitten bepaalde stoffen die zorgen dat je endorfine aanmaakt. Endorfine is een stof die door het lichaam zelf gemaakt wordt en zorgt voor een gelukkig gevoel. Puur chocolade is tevens een bron van Phenylalaline, een stof die wordt omgezet in Dopamine. Wat bijdraagt ook aan een geluksgevoel en zelfs libido verhogend werkt. Eat chocolate and be happy!

Er zijn nog meer gezondheidsvoordelen aan pure chocolade. Door het hoge gehalte aan flavanolen (antioxidanten) heeft pure chocolade ook een gunstig effect op je bloedvaten en werkt cholesterolverlagend. Kalium en ijzer in pure choclade helpen met het behouden van een goede bloedruk. Door het hoge gehalte zink in pure chocolade wordt het risico op infecties vermindert en de groei van witte bloedcellen gestimuleerd, wat een boost geeft aan je immuunsysteem. Tevens is zink goed voor de werking van je geheugen. Overigens is het wel aan te raden om hoeveelheden te beperken tot 20 gram per persoon, per dag.

Verder werkt cacao eetlust verlagend, dus zorgt de hoge concentratie cacao in pure chocolade ervoor dat je minder eet, geweldig toch? PUUR voor het FIGUUR! Ik ga voor PUUR, jij nu ook?

Gezonde chocolade bonbonnetjes

Wat heb ik nodig?

 • Twee pannen
 • Een houten lepel
 • Een tangetje
 • Bakplaat met bakpapier
 • Twee theelepels

Mijn ingrediënten:

 • 150 gr puur chocolade (hoeveel % cacao, jouw keuze)
 • 15 dadels
 • 15 vijgen
 • 100 gr pompoenpitten
 • 100 gr gemalen kokos

 

Bereiding:

 • Breek de chocolade in stukken in een pannetje en start de au-bain-marie.
 • Dompel één-voor-één de vijgen en dadels met een tangetje in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier.
 • Gebruik twee theelepels voor het rotsje van pompoenpitten. Meng de chocolade en pompoen pitten m.b.v. de twee lepeltjes. Schuif de lepels tegen elkaar, waardoor het rotsje op het bakpapier valt.
 • Strooi over de chocolade jasjes gemalen kokos.
 • 30 minuten laten afkoelen. Het is winter, dus mijn bakplaat gaat naar buiten.
 • De chocolade is gehard, ik sorteer mijn chocojasjes op de etagère.

 

Het sneeuwt, heerlijk

In keuken is winter wonderland, want de chocolade jasjes van de vijgen, dadels en pompoenpitten zijn helemaal ondergesneeuwd.

De winterversnaperingen zijn klaar en Karl heeft al een duidelijke voorkeur, de pompoen rotsjes. Wij gaan genieten van mijn chocolade snacks, heerlijk bij de koffie/thee/chocomel. Houd het wel gezond en neem niet meer dan twee zoals als Karl al heeft gedaan.

Karl is dan ook wel ‘het chocolademonster’ van ons gezin en in het weekend komt de kleinere versie hiervan, Rachelle, uit Amsterdam. Ik hoef niet bang te zijn dat de snacks blijven liggen, ha ha! Laten we genieten van het leven, een gezond en lekker leven.

Snack gezond en lekker,

delicious!

 

 

 

Tags: