Food

AAN TAFEL: Ratatouille puur

Vandaag maak ik mijn eigen Ratatouille zonder tomatensaus. Rachelle met haar vriend Martijn komen uit Amsterdam en ik ga ze verrassen met mijn bedacht recept. De kinderen zijn dol op groente, want groente is HOT en GEZOND. Ook in Limburg zijn we hip en gaan voor puur. Geen sauzen en te veel kruiden, maar puur en gezond eten. AAN TAFEL, wij gaan vandaag gezond genieten.

PUUR is smaakvoller, géén pakjes en géén zakjes

Met puur eten bedoel ik, eten zonder pakjes en zakjes. In pakjes en zakjes zitten veel (onnodige) conserverings- (zoals zout, suiker, zuur,azijn) en conserveermiddelen (stoffen met E-nummers op het etiket) die de smaak beïnvloeden. Om een beetje op te letten voor onnodige toevoegingen, blijf ik weg bij de pakjes en zakjes en koop ik mijn groente biologisch. Biologische groente zijn juist smakelijker, omdat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Vandaag kook ik puur met biologische groenten en verse biologische basilicum, géén pakjes en géén zakjes.

Als ik kook zijn de groente de hoofdzaak en vlees/vis bijzaak geworden. Een kookplezier met als middelpunt de groente. Hierin variëren is mijn kunst, net zoals in de mode. We gaan niet saai doen, niet in de mode en dus ook niet met koken.

Spontaan koken is verrassend…..

Als “keukenprinses” constateer ik dat koken een samensmelting is van behoefte en smaak. Mijn proces start met: Wat heb ik in mijn koelkast en waarmee kan ik vandaag koken. Wanneer ik niet veel thuis ben, raakt de koelkast leeg en moet ik koken met wat ik nog heb: spontaan koken. Wanneer spontaan koken en kennis elkaar opzoeken kan een nieuwe recept ontstaan. Bij mij is deze keer een super makkelijk recept ontstaan en voor iedereen te bereiden. Lees mijn recept en jullie kunnen morgen en misschien vandaag dit recept gaan maken. Ik ga jullie verrassen met mijn eenvoudig groente recept.

Ratatouille puur met een vleugje truffel

Deze groente schotel is een smaakbeleving op zijn puurst. Laat je verrassen en geef de groente een plek die hij verdient, maar dan wel op een super makkelijke manier.

Verse ingrediënten: 1 aubergine, 1 courgette, 1 rode paprika, 250 gr champignons en verse basilicumblaadjes (alles biologisch)

Zet klaar: Een ovenschotel (doorsnee 30 cm), een fles witte truffel aroma olie (zonder E-nummers), een
plank, een mes, peper/zout en alle verse ingrediënten .

Bereiding: ???? snijd alle groente (behalve de de champignons) in de lengte  twee keer door en snijd dan dwars alles nog eens op 2 cm door.

???? snijd de champignons in vieren, twee keer dwars

???? oven voorverwarmen op 200 gr ???? meng de groente in de met olie ingevette ovenschotel ???? meng tot slot peper/zout en vijf eetlepels witte truffel olie door het groente mengsel ???? 30 minuten in de oven, tussendoor een keer roeren

????kook de champignons 5 minuten in een pannetje

???? na 30 minuten kan de ovenschotel uit de oven. De champignons en de verse basilicumblaadjes kunnen erover heen. Tip: Voor extra smaak sensatie kies je voor verse biologische truffel.

AAN TAFEL

Met z’n viertjes zitten we gezellig aan tafel, Rachelle en Martijn zijn benieuwd wat de pot schaft vandaag. Karl kent het recept met zijn puurbeleving. Ik heb mijn Ratatouille gecombineerd met pasta en een kip-krokant schnitzel. Normaal zou ik voor vis zijn gegaan, maar die had ik de dag van tevoren gehad. De truffel olie mag niet overheersen, daarom vraag ik aan iedereen of de smaakbeleving klopt. Ja hoor, maar nogmaals daar moet je mee spelen. Ik hoor verder niemand meer……. Er wordt goed gesmikkeld en uiteindelijk is er geen brokje groente meer te vinden in de schotel, beleving geslaagd!

Puur koken is HOT
Puur koken is GEZOND
Puur koken is LEKKER

Tags: