Food

After work-out supersalade met quinoa

Ik heb een saladerecept gevonden voor na het sporten. Na het sporten moet je lichaam namelijk herstellen en daarbij hoort de juiste voeding. Deze salade houdt je fit en herstelt je spieren. Wat wil je nog meer? De voorbereiding van deze salade is wel al een work-out an sich, maar dan heb je ook wat: een salade met gezonde ingrediënten waaronder ook quinoa. Quinoa is hip en gezond. Een gezond leven willen we allemaal en met deze supersalade kunnen we een steentje bijdragen aan een healthy en happy leven. Aan het werk! Ik duik enthousiast in mijn keuken met de voorbereidingen van mijn supersalade voor na het sporten. Mijn enthousiasme zwakt af na drie kwartier work-out in de keuken, maar eenmaal klaar … WOW!

Quinoa is hip?

Quinoa is een zaad en is een belangrijk voedselgewas uit Zuid-Amerika. Inmiddels wordt de quinoa ook in Europa verbouwd. Ofschoon de plant niet behoort tot de granen, worden de zaden op een vergelijkbare manier bereid en geconsumeerd, meestal net zoals rijst of couscous. Wanneer je quinoa als rijst bereidt moet je rekenen op 12 minuten voor ‘witte’ en 15 minuten voor ‘zwarte’ quinoa. Maar rijst is old-fashion en quinoa hip. Wie hip wilt zijn kiest nu voor quinoa. De voedingswaarde van quinoa is enorm. De eiwitsamenstelling van de quinoa lijkt sterk op melk, een perfect voor spierherstel na het sporten. Net als granen is quinoa rijk aan vitamines B2, E, ijzer, koper, en magnesium. Quinoa is daarbij glutenvrij, dat betekent: goed voor een betere vertering, gewichtsverlies, chloresterol verlagend, een sterker immuunsysteem, enzovoorts.  Daarom is quinoa  ook geliefd in vegetarische restaurants. Meer en meer modieuze restaurants toveren met quinoa de meest trendy en lekkerste gerechten. Vandaag omarm ik quinoa voor een supersalade.

Hoe spreek ik quinoa uit?

Ik stuntel elke keer bij het uitspreken van dit woord. Wat ik niet geweten heb is, dat dit woord op verschillende manieren wordt uitgesproken. Hoe kan ik quinoa uitspreken: kie-no-a, kie-no-wah, kien-wah of kie-noewa. Jij mag kiezen. Kun je alvast oefenen, wanneer je verliefd wordt op deze supersalade.


Kip, quinoa en een berg groente

Vandaag ben ik enthousiast, want today is the day. Mijn snijplank, mes en alle groente liggen klaar voor voor het snijwerk. Het recept staat voor één persoon, maar kan ook makkelijk voor twee personen. De bereidingstijd staat op 30 minuten, maar dat is ook meer. Neem de tijd, want de voorbereiding is een klus. We beginnen nu met de voorbereiding/sporten ????

De ingrediënten: 60 gr witte, zwarte of rode quinoa, 1/4 kleine kommer, 1/4 kleine krop ijsbergsla, 1/2 kleine wortel, 1/2 handappel, 1 rijpe tomaat, 1/2-1 verse Spaanse peper, 2 takjes verse munt, 1 klein handjevol blad spinazie, 1 limoen, 1 volle el yoghurt, 1 tl pittige chilisaus, 80 g gekookte kipfilet, 1/2 bakje tuinkers.

⚫️ Kook de quinoa en kip van tevoren en laat deze afkoelen. Trek de kipfilet in stukjes en bewaar deze. Mag ook een dag van tevoren, scheelt weer tijd. Hak vervolgens de komkommer, sla, wortel, appel en tomaat op de snijplank. Dit kan allemaal in een kom.
⚫️Hak de rode Spaanse peper (zonder zaadjes) en voeg toe in de kom. Snipper er de muntblaadjes over en doe er de spinazie bij. Schep er de yoghurt op, sprenkel er het limoensap en chilisaus over, en hussel alles goed door elkaar.
⚫️Meng er de quinoa door, strooi er de in stukjes getrokken kipfilet op en maak de salades af met zeezout, zwarte peper en eventueel wat extra chilisaus en limoensap. Zeker doen, want dit maakt de salade fris en pittig. Serveer de salade in een kom en bestrooi deze met tuinkers-heerlijk!

Voor Karl heb ik de salade geserveerd met een warme wrap. Mannen willen altijd meer, toch? Smakelijk eten!

 

TIP: Heb je nog salade over, deze kan prima in een plastic afgesloten bakje bewaard worden in de koelkast en gebruikt worden als lunch de volgende dag.

Ja, zelfs nog de dag daarna………mmmmmm!

 

Na het slagveld, lekker genieten

Mijn kookeiland is een slagveld van afval. Natuurlijk ben ik weer te enthousiast geweest en heb veel te veel salade gemaakt. Dus daarom geen foto’s van mijn aanrecht, hi hi hi!
Ter verduidelijking, houdt de hoeveelheid in de gaten. Anders kun je net als mij de hele week van de salade smullen. Alhoewel, dat is voor mij geen ramp geweest. De salade is fris en vullend en een geweldig recept voor na het sporten. Salade-lovers zullen van deze supersalade gaan houden. Ik ook!

Met dank aan Jamie

Dit recept is een enthousiaste groet van Jami Oliver aan al zijn vrienden in Nederland. Ja hoor, daar horen wij bij. Misschien hebben jullie al zijn kookboek ontvangen via de Postcodeloterij. Ik heb voor jullie dit recept geselecteerd. Dit boek draait om zijn favoriete gezonde recepten. Laten we elkaar inspireren voor een bewuster leven, leef gezond. Met zo’n recept is dat geen probleem, toch? Zo blijven we met z’n allen in beweging en eten gezond.

Enjoy your meal.
Enjoy your healthy happy life!

Tags: