FoodLifestyle

Borrelen met borrelwafeltjes

Het is bijna zover… We gaan met z’n allen het nieuwe jaar vieren en nemen afscheid van het voorbije jaar. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, knallend of lekker rustig op de bank. Ik vier de jaarwisseling op de bank en ga Nieuwjaarsdag knallen. Borrelend het nieuwe jaar in, zo vier ik het liefst het nieuwe jaar. Daarbij horen wel borrelwafeltjes en die ik het liefst zelf bak. Tijd om te bakken is er bijna niet, maar de nostalgie van het bakken is waardevol genoeg voor mij. Ik ga dus wel bakken. De geur van versgebakken wafeltjes brengt het verleden naar boven.  Zo mengt het verleden en het heden zich vandaag in mijn keuken. Daarbij op de achtergrond nog Kerstmuziek en ik ben even weg uit de drukte van de dag. Zo fijn!

Nostalgie is magie

Wafels bakken werkt magisch, hoe zo? Wafels bakken kost tijd en die tijd moet jij je even nemen. Even weg van de alledaagse drukte en je een paar uur in de keuken verschansen. Op een decemberochtend begin ik met dat aparte gevoel wat ik altijd beleef als ik wafels bak.

De machines draaien in de keuken en langzamerhand komt de nostalgie naar boven. Ik herinner mij de bakverhalen van mijn moeder/oma/tantes. Enkele kreten van toen: “Ik heb 6 uur wafels gebakken, hoeveel boter heb jij gebruikt, ik gebruik altijd roomboter, de wafels van tante Elly zijn het lekkerst, ik bak de wafels op de minuut af, ik gebruik basterdsuiker” enz.

Ik kijk terug in de tijd en zie mezelf “Gelukkig Nieuwjaar” wensen bij de familie, zo gezellig. In mijn kindertijd werden mijn zussen en ik met “Nieuwjaar” wensen bij de familie verrast met Nieuwjaarsgeld, zo spannend. Die Nieuwjaarsfeer is altijd anders, iedereen is zo gelukkig. De volwassen en de kinderen mengen zich in het gezelschap en iedereen praat met en door elkaar. Zo heb ik dit als kind ervaren. Nu ben ik ouder, ik heb zelf kinderen en er is zelfs een kleinkind op komst. Een leven kent dalen en pieken, daar kan iedereen over meespreken. Ik probeer altijd uit een dal te klimmen en te genieten van een piek. Wanneer ik wafels bak schieten zoveel momenten van het verleden en het heden door mijn hoofd, maar de magie van wafels bakken is zo sterk dat dit alles weer een rustig plekje vindt in mijn hart. De magie van nostalgie werkt nog steeds bij mij.

Wie wilt het recept van mijn borrelwafeltjes?

Waar komt het recept van de borrelwafeltjes vandaan? Het is een recept van mijn oma, de moeder van mijn moeder. De borrelwafeltjes zijn wat kleiner dan normaal en knapperig. Je kunt ze open op een schaal presenteren. De wafels blijven overheerlijk en worden niet zacht of te droog. Ze liggen bij mij in de woonkamer en keuken, waar de schalen vanzelf leeg raken… Wanneer je deze wafels in blik bewaard zijn ze zelfs lang houdbaar. Bak gerust te veel wafels, ze gaan altijd op.

 

Benodigdheden: 1 pond meel, 1 pak boter (mag roomboter), 250 gr suiker, 2 zk vanillesuiker, 2 eieren, keukenmachine (hoeft niet, want oma deed alles met de handen kneden) en wafelijzer.

Deeg bereiden:

  • Boter in de keukenmachine kloppen tot room. Is de boter te hard, dan mag deze voor het kloppen 5 seconde de magnetron in.
  • De suiker en vanillesuiker kloppend erbij voegen
  • De eieren één voor één al kloppend erbij voegen.
  • Tot slot beetje bij beetje het meel erbij voegen. Het deeg wordt nu vaster van structuur, zorg voor een sterker kneeddeeg klopper.

Klaar is kees en nu mag je rollen. Maak de rolletjes zo groot of klein zoals jij wilt. Kleine wafeltjes zijn wat toegankelijker en happen zo heerlijk weg.

Het wafelijzer verwarmen en wanneer deze op temperatuur is, mogen de bolletjes erin.

Met een ijzeren frame, door oom Hub gemaakt, til ik de wafels uit het ijzer. Het is even uitzoeken hoe lang ze nodig hebben.

Zodra ze goudbruin zijn mogen ze eruit. Laat ze afkoelen op een rooster. Af en toe snoepen is geoorloofd, haha!

BORRELEN

In het nieuwe jaar gaan we borrelen! We wensen elkaar het allerbeste voor 2020. De wafels liggen gepresenteerd in de etagères voor onze Nieuwjaarsborrel 01-01-2020. Vrienden en familie komen gezellig op visite en zo krijg ik weer het gevoel wat ik als kind ook had, een gelukkig samen zijn. We schrikken natuurlijk hoe snel het jaar weer voorbij is gegaan en begrijpen dat we moeten genieten. Ik ben ook zo dankbaar dat ik dit jaar weer mijn moeder erbij mag zijn. Laten we het leven nu omhelzen en borrelen met onze borrelwafels. Ze zijn zo lekker bij bubbels, cheers!

Dank aan jullie

Bij deze wil ik mijn lezer/volgers bedanken. Zonder jullie had ik mijn droom niet kunnen vervullen. Doordat ik zie met hoe velen jullie mijn verhalen lezen, blijf ik mijn idealen voortzetten. De interactie tussen mij als schrijver en jullie als lezer is geweldig. De reacties zijn daar een voorbeeld van. Mijn Closet-Sale groeit ook, mede dankzij jullie. Zo blijven we elkaar aanvullen en worden we blij van elkaar.

Langs deze weg wil ook mijn merken bedanken waarmee ik samenwerk: Jewels by Marthje, QualityMe, Mucho Gusto, Mrs O & more, FIFTH HOUSE, Christian Lagerwaard, Adrift Clothing, Bronté, Labels, Anuka Academy, Selectedbyhensgens, Rademakers FF, Mylene Cremers, Alefia,

Cheers, thanks for believing in me.

Happy new year! 

 

Tags: