Lifestyle

Carlo kiest Stockholm als stedentrip, TOP!

Carlo is mijn zoon en is altijd druk. Ik zie Carlo wekelijks, vrij normaal. Toch zijn één op één momenten met mijn zoon schaars. Een “claim moeder” ben ik niet en ik neem de momenten zoals ze zijn. Wanneer hij op een maandagmiddag met ons mee luncht kijkt hij mij aan en zegt: “Mam het wordt eens tijd dat wij samen op pad gaan”. Hij vertelt verder over een verrassingsweekend met mij en dat hij alles gaat regelen. Mijn ogen schieten vol en verward blijf ik achter. Carlo en ik gaan samen op pad!

Stedentrip wordt Stockholm

Nadat ik aan het mooie idee gewend ben, komt de volgende vraag bij mij op; Waar gaan we naar toe? Het weekend wordt gepland, maar over de plaats blijft Carlo zwijgen. Vlak voor het inpakken krijg ik gelukkig het weerbericht van Carlo over ons weekendadres., 21 graden met zon. Hij vertelt dat we geluk hebben met het weer en oeps… dat ruikt naar een Scandinavisch land? Ik mag alleen handbagage meenemen en we hebben een vroege vlucht. Na een etentje met vrienden de dag van te voren beland ik 24.00 in bed. Na drie uurtjes slapen staat Carlo de volgende dag 3.30 voor de deur. Je bent jong en je wilt wat, pffffffffffff! In de auto vertelt hij waar we naar toe gaan, Stockholm. Ik ben super blij met zijn keuze en laat me verder verrassen. Dit weekend is Carlo mijn gids en ik heb het gevoel alsof ik droom. Reisjes met mijn man of dochter heb ik vaker, maar nooit met Carlo. I am totally happy!

Genoeg redenen om van Stockholm te houden

Stockholm is de grootste stad en hoofdstad van Zweden. Wij landen op Stockholm Arlanda Airport. We stappen uit het vliegtuig en inhaleren de frisse lucht van Zweden. We vertrekken met de comfortabele en milieuvriendelijke Arlanda expres en zijn binnen 20 minuten in hartje Stockholm. Na 10 minuten lopen staan we voor ons trendy hotel, At Six. Leuk gekozen, Carlo! De entree is modern en heel apart met het marmeren hoofd op de trap.

Vriendelijke blonde meisjes aan de receptie verwelkomen ons. Geen automatische verwelkoming, maar een oprecht ontvangst. Dit zijn al redenen om naar Zweden te gaan, vriendelijkheid en frisse lucht. Er staan fietsen te huur, maar Carlo en ik gaan te voet het eiland verkennen. Stockholm is gebouwd op veertien eilanden en deze zijn verbonden met bruggen. Land, water en bruggen zorgen voor een mooi plaatje. Wij lopen op de bekende boulevard Strandvagen langs het water en genieten op terrasje van onze vroege lunch 11.30.

Vandaag is alles wat vroeger, hi hi hi. Stockholm is ook schoon en ruimtelijk, heerlijk aangenaam. Deze stad is voor liefhebbers van shoppen, musea, natuur en eethuisjes. Ik voel me nu al thuis, Stockholm is om van te houden.

ABBA museum, nostalgie

Na de lunch lopen we naar het ABBA museum in het Stadsdeel Djurgården. We gaan weer een brug over en lopen 20 minuten naar het museum. Met Carlo naar het ABBA museum, hoe vreemd is dat. Carlo heeft verder niets met ABBA, maar bij mij is het nostalgie. Twee generaties ontmoeten elkaar vandaag in dit museum, dat wordt lachen. Het museum is geopend in mei 2013 en is een absolute topper. Ik hou van musea waar interactie is en dat is ook dit museum. Hier verveel je je niet. Bij binnenkomst is er meteen ruimte voor karaoke. Nu al? Helaas, dit gaat mij te snel. Het museum toont onder meer de kleding, gouden platen en andere originele memorabilia van de artiesten. ABBA muziek hoor je overal en ik wordt er helemaal vrolijk van. Dan verstoppen Carlo en ik ons in een hokje en gaan “stiekem karaoke” doen. Zoiets vals hebben jullie nog nooit gehoord. We hebben pret voor tien.

We lachen ons door het museum heen en maken foto’s en video’s. Tenslotte lopen we zingend het museum uit naar een terras aan het water. Hier genieten van een koel drankje, heerlijk. En weer denk ik: “Ik ben met mijn zoon op stap, ongelooflijk!” Zo mooi!

Shop Zweedse bands

Mijn gids Carlo heeft ook aan een shop moment gedacht. Hij geeft mij een stapel papier met allemaal adressen van bekende Designers. Zo gaaf! We lopen naar de bekende Biblioteksgatan straat, waar de brands liggen die Carlo heeft geprint. Onderweg zie ik waanzinnig leuke Zweedse brands in de winkels, om van te smullen. Scandinavische designwinkeltjes zijn wereldberoemd. De essentie van Scandinavische mode is simpel: makkelijk draagbaar met oog op trends en tegen een enigszins redelijke prijs. Carlo, vandaag ben ik jou styliste. We struinen de Scandinavische winkels af en blijven hangen bij SAND, Kopenhagen. Daar past Carlo de leukste stijl ‘ever’. Hij trekt een witte pantalon aan met een beetje hoog water. Ik combineer de broek met een colbert die ook korter is, een geweldige look. Een Zweedse blondine helpt vriendelijk en Carlo zijn outfit is klaar. Carlo oogt trendy en helemaal happy. Normaal vlucht Carlo als het woord shoppen valt, maar dit weekend kan alles. Ons shop moment is ook een succes!

’s Middags verkennen we Old Town met een gids. Dit ligt op het eiland Stadsholmen in het centrum van de stad. De bouw begon al in de dertiende eeuw. We lopen over kasseienstraatjes en zien oude kerken. De wijk bestaat uit oude huizen in Noord-Duitse stijl en Zuid-Europese kleuren (donkergeel, oranje). Het Koninklijk Paleis ligt ook in dit stadsdeel. Als je door de smalle straatjes van de ‘oude stad’ loopt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Loop je door het smalste straatje en je kunt beiden wanden van de huizen aanraken, dan mag je een wens doen. Mijn wens is…

Restaurants zijn niet uit te spreken

Stockholm staat bekend om z’n interieurdesign en lekker eten. En laat sommige restaurants deze twee zaken nou eens perfect combineren! Jammer genoeg zijn de restaurants vaak niet uit te spreken. Onze eerste avond zitten we in het restaurant Smörgåstårteriet. Kun jij deze naam uitspreken? Een klein restaurant met licht getint hout aan de muren. Hier heb je meteen het gevoel, ik ben in Zweden. In dit restaurant geldt één menu, lekker makkelijk. Ook hier is weer iedereen vriendelijk en het eten super.

De laatste avond verrast Carlo mij en neemt me mee naar een twee sterren restaurant, OAXEN. De deuren gaan open van het restaurant en we zitten aan het water. Het is een restaurant geschikt voor vegetariërs, veganisten en glutenvrije opties. Carlo verrast mij met mooie woorden en ik zie een volwassen man. Al weer een moment om niet te vergeten. Het interieur heeft een groot IKEA gehalte met een industriële look.

Het personeel is trendy en vriendelijk. We krijgen een tien gangen menu en elk gerecht is een tuintje van groente met eventueel vis of vlees. De groente tuintjes smaken zo puur om in weg te dromen.

Zo eindigt ook mijn weekend een droom om niet meer te vergeten. Een droom over Carlo en Stockholm.

Join Stockholm,
Stockholm is TOP

Tags: