Lifestyle

Korfoe (Corfu), ‘for your eyes only’

Karl en ik zijn uitgenodigd bij vrienden op het groene Ionische eiland Corfu. Hoe gezellig is dat, een weekje genieten van zon, zee en eiland. Geen agenda, alleen een bootje huren voor het weekend is onze afspraak. Leuk bedacht vrienden, wij doen mee. Karl en onze vriend hebben beiden het vaarbewijs. Oké, wij meiden hebben dus twee kapiteinen aan boord. AHOI, dat wordt een spannend weekend!

Corfu, het Groene Eiland van Griekenland.

Corfu (Korfoe) is het noordelijkste Ionische eiland, welke door een zeestraat (van nog geen twee kilometer breedte) van Albanië gescheiden is. Het landschap op Corfu is zeer afwisselend met een bergachtig noorden voor mooie wandelingen, prachtige baaien en gezellige dorpjes. Op de zuidelijke helft van Corfu is het eerder heuvelachtig.  Corfu is een van de groenere eilanden van Griekenland. Dit herken je al vanuit het vliegtuig. Wanneer we zuidelijk richting het vakantieadres van onze vrienden rijden, zie ik een oase van olijfbomen, afgewisseld met ontzettend veel cipressen. Prachtig groen met in de lente/zomer bloeiende bloemen. Einde zomer zijn de meeste bloemen uitgebloeid, maar af en toe spot ik nog een bloemetje. Corfu valt door zijn ligging van het eiland net in een luchtstroom waar in de winter veel regen valt. In de zomer is het er echter ontzettend zonnig, waardoor de grond genoeg kans krijgt om zich te ontwikkelen. Corfu is een waarlijk vakantieparadijs en zaterdag gaan we dit eiland met onze boottocht ontdekken.

For your eyes only, the Blue Lagoon

Het is zover, vandaag gaan we varen met onze huurboot. De mannen halen de boot en wij wachten thuis op hun telefoontje. Mijn vriendin en ik drinken een kop thee en al snel krijgen we het seintje. Met  tassen vol eten en drinken lopen we de steile weg naar beneden tot de steiger. Ahoi, daar staan onze kapiteinen. Het is een stoere boot met rubberen zijranden, super leuk. Een overkapping voor de kapiteinen en voor de meiden zijn ligplaatsen voor en achter op de boot. Top, die boot is super gekozen. De Ionische zee is zo glad als een spiegel, perfect voor een plezier tocht. We varen zuidelijk voorbij het eiland Paxos en leggen aan in de baai van het eiland Anti-paxis (the Blue Lagoon). Hier krijg ik het gevoel alsof ik in een film ben beland. Onze vriend vertelt dat inderdaad ook hier films zijn opgenomen. Het doet mij denken aan de film van James Bond, “for your eyes only”. Misschien is die wel hier opgenomen…. stel je voor! We zwemmen naar het strand en creëren onze eigen James Bond filmset. Vandaag is het rustig in de baai, maar af en toe ‘parkeert’ toch er een prachtige jacht naast ons. We kijken onze ogen uit… en zo komt er geen einde aan onze filmset.

Eten op het eiland Paxos

Paxos is het kleinste Ionische eiland in Griekenland en zeker één van de meest charmante. Vanaf Corfu is dit eiland makkelijk te bereiken met een veerboot. Hier gaan we onze late lunch doen. We leggen aan in een klein pittoresk dorpje. De bootjes, de huizen en restaurantjes aan het idyllische haventje zijn zeer uitnodigend. Ja hoor, hier is het gezellig. We lopen door het dorpje en genieten ervan. Wist je dat dit dorpje maar liefs 120  inwoners heeft? Wij meiden ontdekken natuurlijk kleine winkeltjes met typische Griekse zomerkleding.

We verliezen de mannen uit het oog en de tijd vliegt. Uiteindelijk vindt Karl ons weer en als we nog wat willen eten: moeten we nú komen! ‘Ahoi kapitein’; wij komen. De ’to share’ gerechten staan op tafel en de kapiteinen hebben gelukkig op ons gewacht.

We hebben genoten van de typische Griekse gerechten, waarvan de gefriteerde courgette vanaf nu mijn favoriet is. Onze eerste dag op de boot gaat ten einde en de zon brengt ons terug naar huis.

Ik geniet volop en ‘yes’ we gaan morgen weer!

Het veelzijdige Corfu

Vandaag is het zondag en onze tweede bootdag gaat richting het Noorden. Als eerste varen we langs het paleis van Sissi. Haar verblijf Achilleion, is een prachtig paleis, wat na een aantal renovaties mooi is opgeknapt. Via een brug staat het paleis in verbinding met een steiger. Helaas is deze brug afgebroken, omdat de brug te laag was voor het verkeer. Jammer, want de geschiedenis blijft altijd indrukwekkend. Zodra je de breuk ziet, voel je een scheur in de geschiedenis. We kunnen niet het hele eiland gaan verkennen, daarom doen we Achilleion de volgende keer. Nu varen we verder richting het Noorden. We varen langs Corfu city (Kerkira) en zien het oude fort in de Garitsa Bay. We zien het ruige bergachtige deel van Corfu met dorpjes en  zijn prachtige villa’s. De villa’s zijn geïntrigeerd in de natuur, prachtig.  Op dit plaatje staat een mooie villa. Zie jij de villa?!

Rechts van ons zien we Albanië liggen. Het landschap is adembenemend. De kapiteinen blijven elkaar afwisselen en geven flink gas. De zee wordt steeds ruiger, maar we blijven door gaan, totdat we tweederde van het eiland hebben gezien. Ondertussen tikken we bijna Albanië aan. Albanië oogt dor en ruig. Ik kijk liever naar het groene Corfu en zwaai op afstand naar Albanië. We draaien om en zoeken een ietwat laat lunch adres. Dit wordt een restaurant in een idyllisch klein haventje. De ober ‘Harry’ herkent onze vrienden en we worden weer verwend met typische Griekse gerechten.

Het ‘The Greek Taverna’ restaurant ligt in Agios Stefano’s-klooster dorp. Het restaurant ligt aan de haven en we blijven genieten, totdat het tijd is om de boot weer terug te brengen.

We volgen de ondergaande zon en zijn duizenden dansende sterren in het water. Ik blijf van de sterren genieten totdat we de boot moeten inleveren.

Met dank aan onze vrienden

Het is natuurlijk altijd leuk om uitgenodigd te worden, maar de mooie herinneringen die je tijdens een vakantie met je vrienden maakt zijn nog dierbaarder dan de reis zelf. Die neemt je niemand meer af! Beiden kapiteinen  hebben super gevaren: geen zandbakken of riffen geraakt en met aanleggen zijn geen boten gecrashed (haha)! De resterende dagen genieten we verder van de rust en rijden af en toe naar Corfu stad. Hier gaan wij meiden op boetieken jacht en spotten de meest interessante winkeltjes. Gelukkig kent mijn vriendin de weg en shoppen we gericht. We eten en drinken in overheerlijke restaurants, maar dat is ook niet moeilijk hier. Gewoon bestellen en alle gerechten delen. Sharing is caring, super.
Nogmaals vrienden, bedankt het was een super weekje!
Karl en ik hebben genoten, dankjewel!

Corfu, we love you
Friends, we love you too

 


 

Tags: