Lifestyle

“Doe-het-zelf” etagère est formidable

Ja hoor, ik ga knutselen met servies en creëer mijn etagère. Alles wat ik hiervoor nodig heb ligt klaar: eindelijk is het zover. De herfst zorgt voor veel gezelligheid in huis. Ik steek de kaarsjes aan en de vlammetjes dansen in het rond. Daar hoort ook een etagère bij om alles nog gezelliger te maken. Ik zie het helemaal voor me, een etagère met allerlei lekkers erop. Laat de herfst buiten gieren, binnen wordt het alleen maar gezelliger.

 

Wat is een etagère

Een etagère is een van oorsprong Frans meubel en komt uit het laatste deel van de 18e eeuw. Het bestaat uit een reeks open planken dat gebruikt wordt voor het plaatsen van artikelen of decoratie. Nu wordt een etagère fijner geëtaleerd. Hij wordt gebruikt voor het etaleren van lekkernijen zoals cakes, taartjes of koekjes. Superleuk ook voor High-Tea. De etagère schept gezelligheid, maar kan ook een decoratief accessoire zijn. Veel woonmagazines gebruiken het om te decoreren: bijvoorbeeld een kerst-etagère met kerstballen, of een herfst-etagère met kastanjes en blaadjes. In de winter kun je de etagère decoreren met vogelzaadjes en plaatsen op de buitentafel. De etagère creëert gezelligheid, zowel binnen als buiten.

Wat heb ik nodig voor mijn etagère

Om zelf een etagère te maken heb je niet veel nodig. Je verzamelt voor een drie-laags etagère, drie borden (van groot naar klein) en drie kopjes. De kleur, het motief of de grootte van het servies kan voor iedereen anders zijn, smaken verschillen. Heb je nog oud servies, des te leuker. Misschien heeft je oma of moeder op zolder/kelder nog servies liggen. Een etagère voor kinderen is ook leuk. Je gebruikt dan plastic servies in felle kleuren, heel speels. Ik heb mijn borden gekocht in typische warme winter kleuren. Ik heb zo’n zin om te beginnen. Op mijn keuken blok ligt plastic ter bescherming, ‘niet knoeien Miriam’. De tweecomponentenlijm, schuurpapier en spatel liggen ook al klaar. Het plastic bakje waar ik de tweecomponentenlijm in meng wacht geduldig. Let’s go!

Het 4 stappen plan:

Stap 1
Zorg dat het servies schoon en droog is. Maak een compositie van je etagère en speel met kleur en grootte van het servies. Houd er rekening mee dat het onderste bord het grootste is en het bovenste het kleinste. Neem de tijd en wissel een paar keer van compositie. Kies de leukste compositie en beginnen maar…..

Stap 2
Haal de compositie uit elkaar en zet het servies op volgorde hoe je ze wilt gaan lijmen. Leg eerst het onderste bord klaar en neem het kopje. Schuur het drinkrandje van het kopje met schuurpapier. Mag ook andersom, wat jij wilt. De tweecomponentenlijm smeer ik met een spateltje op de drinkrand van het kopje. Oeps, mijn nagel zit er ook onder. “Niet te enthousiast Miriam”. Mijn kopje lijm ik onderste boven in het midden van het bord, goed aandrukken. Let op: plak het kopje altijd in het midden van het bord. Je kunt het beste van tevoren het midden uitmeten en merken met een stift.

Stap 3
Schuur vervolgens de onderkant (of andersom) van het kopje en breng met de spatel de lijm erop. Neem het tweede bord en zoek het midden op, niet vergeten! Lijm het bord op het kopje en de tweede laag zit erop, WOW! Dit zelfde herhaal je en je eindigt met het derde kopje/kommetje. Heeft je kopjes oortjes, verander dan steeds de richting van het oortje. Speel met het servies en creëer je eigen originele etagère.

Stap 4
Houdt de droogtijd in de gaten, deze staat op het etiket van de lijm beschreven. Ik glunder wanneer mijn etagère pronkt op het keukenblok. Ik heb nog één etagère te gaan. Het servies ligt weer klaar op volgorde, nog 4 stappen te gaan…

DECOREREN, zo leuk

Mijn etagères zijn klaar en vanavond krijg ik bezoek. Hoe leuk is dit! Ik kan mijn etagères meteen inzetten voor een portie gezelligheid. Eigenlijk zien de etagères zonder lekkers erop ook al geweldig uit. Een gekochte etagère oogt kaal, maar een doe-het-zelf etagère niet. Mijn etagère is een pronkstuk op zich. Voor het bezoek verzamel ik allerlei lekkernijen en decoreer mijn pronkstuk. Hoe leuk is dit! Karl komt ondertussen thuis en voelt de herfstsfeer in huis. Al lopend roept hij: “Wat is het hier gezellig!” Daar doe je het toch voor. Met z’n allen genieten we en vanavond zijn de etagères het middelpunt. Dat hebben de etagères verdient. Creëer je eigen gezelligheid met een doe-het-zelf etagère. Superleuk is ook een doe-het-zelf etagère als kado-tip. Trouwens wanneer je van kaarsjes houdt kan in het bovenste kopje altijd nog een theelichtje. Je kunt je etagère ook als basisstuk nemen om te bloemschikken. Leg oase  op de etagére en vul de oase met bloemetjes, zo mooi.

Hebben jullie nog ideeën, deel ze dan met elkaar via mijn blog. Super leuk! Laten we er een gezellige herfst/winter van maken.

J’adore mon etagère, et toi?

 

 

Tags: