Food

Mannen houden van Stroganoff

Mijn mannen houden van Stroganoffsaus. Ze kiezen meestal voor vlees met een bijbehorende pittige saus. Een reden om weer eens in mijn oude recepten klapper te bladeren. Ja hoor, het Stroganoff recept staat er nog altijd tussen. Gezien Vaderdag niet meer zo heel ver weg is, hierbij alvast een inspiratie om de mannen die dag extra te verwennen met Stroganoffsaus. Lekker makkelijk te bereiden voor alle stoere vaders/mannen.

Stroganoffsaus is Russisch
Stroganoffsaus is een recept voor een pittige saus uit de Russische keuken. In St. Petersburg is in 1890 een kookwedstrijd gehouden waarbij de winnaar Stroganoffsaus had gemaakt. Het recept is vernoemt naar de grafelijke familie Stroganov. Een zeer machtige familie uit het Keizerrijk Rusland. Na de Russische revolutie is dit recept door gevluchte Russen in de westerse wereld geïntroduceerd. Mijn Stroganoff recept is ook van vroeger, generatie op generatie. Als ik mijn recept vergelijk met de andere Stroganoff recepten, zijn ze veelal hetzelfde. Een goede basis is wat telt en daar zullen de mannen het mee eens zijn.
 
Waarom Stroganoffsaus?
De wereld draait door en de keuken doet mee. Niet alleen de keuken moderniseert, maar ook de recepten. De restaurants verrassen de gasten met allemaal liflafjes, bewonderingswaardig. Thuis doe ik ook mijn best als gasten komen en verwen ze met mijn kookkunsten. Toch houdt niet iedereen van die kleine modieuze gerechten. Ze verlangen weer eens naar de traditionele gerechten. Ik houd van variatie en duik daarom af en toe in mijn oude klapper en haal zo de nostalgie naar boven. De klapper ligt open geklapt in de keuken en Karl vraagt aan mij waarom het Stroganoff recept open geklapt ligt. Hij glundert wanneer ik hem vertel dat ik dit recept ga maken. Al snel hangt hij aan de telefoon en nodigt onze zoon Carlo uit: ”Ik zou morgen bij ons komen eten, want mam maakt Stroganoff”! Daar doe je het toch voor.
Stroganoffsaus met Wodka
Echte mannen eten Stroganoffsaus of drinken Wodka.
Wat is als ze beiden nemen…?
Ik durf het aan en verzamel de ingrediënten, voor 4 personen:
 
2 gesnipperde uien, roomboter, 125 gr schoongemaakte kastanje champignons, 1 rode en 1 groene paprika (in blokjes gesneden), 2 tenen knoflook, 1 tl paprikapoeder, 4 el tomaten puree, 1 blokje runderbouillon, 250 gr room, cayennepeper peper, een flinke scheut Wodka.
Aan de slag:
  • Verhit de roomboter in een sauspan en fruit de uien en knoflook

  • Voeg de gesneden paprika en champignons toe

  • De groente 15 minuten laten garen
  • Blus af met wodka

  • Voeg de tomaten puree toe, runderbouillon blokje en paprikapoeder
  • Goed roeren, voeg naar wens peper en zout toe
  • Tot slot, de room erbij schenken toe en breng de saus zachtjes aan de kook

Is de saus te dik dan voeg je nog een scheutje water toe.
Wil de de saus een dagje eerder maken, geen probleem.
Heb je nog saus over? Heerlijk voor de volgende dag, toch?
Maak gerust iets meer.
Ondertussen zitten de aardappelblokjes in de airfryer, de ossenhaas is medium gebraden en de salade staat klaar.
Waar blijven de mannen?
De liefde van de man…
De liefde van de man gaat door de maag. In ons gezin telt dit spreekwoord, want Karl is klokslag 13.00 elke werkdag voor de lunch thuis. Vroeger zaten we met z’n vieren aan tafel en nu met z’n tweeën. Er schuiven wel geregeld vrienden, familie of zoals nu onze zoon, aan. Samen eten is een rustmoment van de dag. We zien elkaar even en gaan daarna weer door met de dag. Daar komen de mannen…… Ze zijn ongeduldig, want ze weten wat de pot schaft.
Ze scheppen op en genieten van de Stroganoff saus, smakelijk eten. Ik geniet van mijn mannen.
Met Stroganofspatjes op hun hemd vertrekken de mannen weer naar hun werk.  Mijn mannen zijn echte mannen 💪🏼
Vaderdag mannendag,
verwen ze met Stroganoffsaus!
 
 
Tags: