FoodLifestyle

Food is our religion, The Jane

The Jane is het ** Sterren restaurant in Antwerpen, waar je moet zijn geweest! Dit sterrenrestaurant staat al 4 jaar jaar bij Karl en mij op de Bucket List. Tot vervelendst toe heeft Karl al vanaf de opening 2014 geprobeerd hier te reserveren. Wonder boven wonder is het ons nu toch gelukt om een plekje te bemachtigen in dit sterrenrestaurant. Karl en ik beleven een hemelse ervaring qua food/drinks en inrichting van de kapel, The Jane. Tel je zegeningen wanneer je bij the Jane bent geweest, THIS IS IT!

Hoe zo, The Jane?

Karl en ook vinden het elke keer spannend om een nieuw sterrenrestaurant te ontdekken. Het blijft altijd een unieke ervaring,  af en toe jezelf verwennen is een must, toch? The Jane is vier jaar geleden geopend en Chef-kok Nick Bril is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Hij is de voormalige rechterhand van Sergio Hermans van Oud Sluis. Nick is jong en klaar voor een nieuwe uitdaging. Nick vraagt een gesprek aan bij Sergio. Tijdens een ontbijt ontdekken de heren dat er nog plaats is voor een nieuwe uitdaging. Drie jaar hebben ze gebrainstormd met partners, leveranciers, kunstenaars en ondernemers. Et Voilà! Een gastronomisch restaurant is geboren in de kapel van het voormalige militaire ziekenhuis, ‘t Groenkwartier. Acht maanden na de opening, op 24 november 2014, krijgt de zaak een Michelinster, op 14 december 2015 volgt de tweede Michelinster bij de presentatie van de Michelingids 2016. In de jaarlijkse lijst van The World’s 50 Best Restaurants staat The Jane in 2017 op de 74ste plaats. The Jane bewijst zich constant en om deze kunst te mogen beleven is het ook een kunst om te reserveren. Hoe het ons gelukt is om te reserveren? Tja via via, je kent het wel 😉

Belgische vrienden nemen ons mee…

Belgische vrienden nemen ons mee naar het hemels paradijs van Nick en Sergio. Eindelijk is het zover, we arriveren in Antwerpen. Parkeren moeten we verderop in een garage en we lopen over een oud militaire basis naar de  kapel. De deuren gaan open en ik ben meteen dankbaar dat onze vrienden ons voorzien hebben van een plek in deze kapel. Vriendelijk personeel verwelkomt ons en we mogen doorlopen. In een oogopslag word ik verblind door het prachtige interieur. Piet Boon (Meubel-en interieurontwerper) is hier aan de slag geweest. De blikvanger is een kroonluchter van 800 kilo met 150 lichtpunten. Wij worden geleid naar een rond tafeltje in het midden van de ruimte. Ik ga op de bank zitten en voor mij op het altaar staat de keuken. Hier preekt nu niet meneer pastoor, maar chefkok Nick Bril. Een glazen wand scheidt de keuken met het restaurant. De bediening loopt af en aan, maar je hoort ze niet. Karl en ik glunderen, dit is pas het begin…

Er zijn twee tasting menu’s, lekker makkelijk

The Jane serveert twee tasting menu’s, bestaande uit een aantal voorgerechten, hoofdgerecht en twee desserts. Ik hoef alleen een keuze te maken uit twaalf of veertien gerechten. Oké, ik ga voor twaalf. Ondertussen is het al half negen en het is een gewone doordeweekse dag, pfff. Dat wordt een late vandaag. Niet zeuren Miriam, want zo snel zul je hier niet meer komen. Het personeel danst om ons heen, volgens mij zijn het allemaal vriendjes van onze vrienden.

Het tasting menu is buitengewoon, elk gerecht heeft een unieke smaakbeleving verwerkt in een prachtig kunstwerk.  Er wordt dry-aged beef geserveerd, wat door een lang rijpingsproces nog smaakvoller is.

Nick ‘pastoor’ en zijn collega’s ‘misdienaars’, bereiden hun eten op  wonderbaarlijke wijze.

Tot slot komt de hamer van our last course of The Jane, THE BIG BAN. Met de hamer smash ik de chocolade in stukjes en geniet van mijn 74%  organic dark chocolat. Het tablet wat over is mag mee naar huis, geen probleem.

Wijn- of cocktail arrangement

Ook hier hier biedt The Jane een tweetal wijnarrengementen: The Jane Inimitables of The Jane Essentials. Er is een uitgebalanceerde wijnkaart waarop biologische en klassieke wijnen vertegenwoordigd zijn. Het is een doordeweekse dag en morgen moeten we weer vroeg op. De heren rijden naar huis. Tja, dat wordt geen wijn arrangement, maar een cocktail arrangement. Cocktail? Daar zit toch ook alchohol in? Onze Belgische vriend adviseert en Karl doet mee aan niet alcoholisch cocktail arrangement. De dames gaan voorzichtig aan de champagne, Blanc de Blancs/ The Jane. Ik lach ondeugend naar Karl, omdat hij vanavond aan de sapjes gaat en ik aan de bubbels.

Gedurende de avond vergaat mij het lachen, want ik word moe en Karl blijft fit. Wat zit er in die cocktail? Ik proef aan de cocktails en kom tot de conclusie dat ik de volgende keer ook voor de sapjes ga, ze zijn ongelooflijk lekker. De cocktails strelen de smaakzintuigen om niet meer te vergeten. Trouwens de Sommelier van The Jane is ook adembenemend. Hij groet onze Belgische vrienden en gelukkig hoor ik daar ook bij. Voor het hoofdgerecht komt hij nog eens langs om een glas rode wijn  te serveren voor de heren. Tja, met de sapjes komt hij natuurlijk niet aan tafel. Nu weet ik het ook niet meer de volgende keer: Sapjes zonder- of wijn met Gianluc di Taranto (Sommelier)? Sowieso ga ik wel met de Sommelier op de foto, ha ha ha!

Kiekjes van The Jane

The Jane nodigt uit tot fotograferen, zeker wanneer dit je eerste keer is. De eerste indrukken zijn meestal de mooiste en die wil je vastleggen. Al vrij snel loop ik ook met mijn iPhone rond en eindig ik in de wijnkelder en toiletten.

De kroonluchter op de begane grond is zo WOW en boven de keuken straalt de tekst: Can I stay a little longer, I’m so happy here.

Wij zijn ook so happy, maar we moeten naar huis. Ondertussen is het 01:30, nog even een kiekje op de eerste etage. Hier vind je de Upper room Bar, een prachtige plek met een eigen karakter. Op deze plek kan The Jane de gasten sneller ontvangen en kennis laten maken met de smaken en de internationale sfeer. Onze avond is voorbij, helaas. We bedanken onze Belgische vrienden voor deze unieke ervaring. Ik geloof in the Jane, maar  ik geloof nu ook in mijn bedje Zzzzzzz

“Food is our religion”,
I believe in The Jane!

 

Tags: