Fashion

HAUTE COUTURE voor een speciale dag

We gaan terug naar februari van dit jaar, want toen ben ik gestart met de voorbereidingen wat betreft mijn outfit voor de bruiloft van mijn dochter. Ik ben terecht gekomen in de goddelijke handen van Couturier Christian Lagerwaard en daarna is alles vanzelf gegaan. De vraag van vrienden destijds: “Miriam, wat draag jij voor de bruiloft van je dochter?” Gaandeweg is het mij steeds duidelijker geworden, ik wil een stijlvolle bruidsmoeder zijn. Christian Lagerwaard heeft mij begeleid in deze keuze. Ja hoor, hier ben ik op de juiste plek. Lees mijn verhaal en laat je meeslepen in de wereld van de haute couture.

Wie is Christian Lagerwaard

Christian Lagerwaard is een Limburgse Couturier en ik ken hem al meer dan dertig jaar. Dertig jaar geleden heeft hij voor mij een prachtige creatie voor een bruiloft ontworpen. Dit pakje heeft wel ‘honderd’ jaar in mijn kast gezworven. De tijd vliegt en opeens staat Christian groot in de krant: Christian Lagerwaard gaat zich vestigen in de Havenstraat in Maastricht. Ik lees geroerd zijn levensverhaal over Maastricht en Parijs waar hij ook gevestigd is. Dertig jaar lang heb ik Christian uit het oog verloren en nu dit. Ik voel trots in mij opkomen en denk terug aan vroeger. Ik ga Christian opzoeken, dat weet ik zeker!


Ben ik in Parijs? 

Hartje zomer 2017 loop ik door de Havenstraat in Maastricht en blijf vol verwondering voor de etalage staan van Christian Lagerwaard. Ben ik in Parijs?! De etalage verklapt de haute couture, wat een aanwinst voor Maastricht is. Christian heeft een waardevolle plek gevonden voor zijn creaties en brengt zo een stukje Parijs naar Maastricht. Ik gluur door de deur en Christian herkent me meteen. We omhelzen elkaar en de dertig jaren vervliegen in een klap. We vertellen over vroeger als de dag van gisteren. Hij nodigt mij uit voor de officiële opening en die dag word ik opnieuw verliefd op Maison Lagerwaard. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake heeft op de officiële opening in een prachtige witte jurk van Maison Lagerwaard het lint doorgeknipt. Tijdens de opening raak ik verblind van zijn collecties, waarvan beneden de ‘prêt-à-porter’ lijn en boven de handmade couture te vinden is. Je serai de retour!

Je suis Jacky Kennedy

De beslissing is genomen en in maart 2018 zijn Karl en ik in het Stokstraatkwartier waar Christian Lagerwaard gevestigd is. We worden weer hartelijk ontvangen door Christian en lopen de marmeren trap op naar boven. Daar is het walhalla voor alle vrouwen, een paradijs. De haute couture straalt, hier voelt iedere vrouw zich bijzonder. Vandaag ga ik een keuze maken. Kritisch loop ik langs de rekken en maak kennis met de modellen en de waardevolle stoffen. Ik vertel Christian hoe ik mij als een stijlvolle bruidsmoeder graag zou zien: koninklijk (ietwat Maxima) met een fashionable touch. Christian luistert en samen komen we tot een besluit. Het wordt een driedelige creatie van brokaat stof. Mijn maten worden genomen en vandaag is mijn haute couture ensemble geboren voor de bruiloft van mijn dochter. Uit de rekken zie ik een diadeem van dezelfde stof en plaats deze op mijn hoofd. Ha ha ha, ik voel met net Jacky Kennedy! Que le mariage vienne!


Passen met passie

Vandaag is mijn eerste afspraak om mijn pakje door te passen, spannend. Er volgen hierna natuurlijk nog meer vervolgafspraken, maar ze blijven allen even indrukwekkend. Karl en ik gaan zitten op de bank en krijgen een drankje. Christan vertelt ondertussen zijn vorderingen wat betreft mijn pakje. We bespreken de kleur van de voering en de mogelijkheden qua model. Maar nu eerst passen… eindelijk! Tja en dan… dan voel je de haute couture. Dit voelt zo anders en Christian ‘danst’ vol passie om mij heen en vertelt in alle rust wat nog moet gebeuren.

De ogen van de meester ziet dingen die een leek niet ziet en ik zeg natuurlijk; “Ja ja ja…”. Er volgen nog meer afspraken, waar passen met passie de normaalste zaak is. Hier maakt men tijd om mijn kledingstuk (handmade) met de juiste technieken zo mooi mogelijk te maken. Ik voel me zo bijzonder, geweldig toch?


Christian en heren kostuums

In de paskamer hoor ik opeens de heren spreken over heren kostuums. Hallo, waar gaat dit verhaal nou naar toe?!

Christian vertelt dat hij ook afgestudeerd is in heren kostuums, echt waar? Ja hoor, daar staat Karl al in een colbert en worden zijn maten genoteerd. Ze bespreken de stoffen, kleur en model, niet te geloven. Karl en ik kijken elkaar aan en zijn super blij. Zo hebben we twee vliegen in een klap in Maison Lagerwaard.


Eindelijk… het is zover

Karl en ik kunnen onze haute couture kledingstukken afhalen. Zowel Christian, Karl en ik zijn super tevreden. We hangen de kledingstukken met hoezen op een aparte plek in ons huis, waar ook mijn tas en schoenen van Dior al klaar liggen. Nu nog wachten op de trouwdag van onze dochter.

Bloedheet is het op de trouwdag van onze dochter. Kan ik mijn drie-delige combinatie vandaag  compleet dragen? Helaas, de jas van het pak is echt te warm, veel te warm. Buiten is het dertig graden en mijn keuze is nu definitief gemaakt. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want zonder jas blijft mijn haute couture beeldig.

Velen zullen verrast zijn met de keuze van mijn haute couture. Vandaag ben ik een bruidsmoeder in stijl, die naast haar beeldige dochter als moeder wilt stralen. Geen opvallende fashionista, maar een trotse moeder. Zelfs Karl weet in zijn prachtig aangemeten pak deze stijl te evenaren. Zijn entree met Rachelle in de kerk zal ik nooit meer vergeten.

Merci Christian,
merci Maison Lagerwaard

 

Tags: