Food

Vandaag eten we oma’s favoriete…

De kinderen, Karl en ik hebben ieder onze favoriete gerechten van vroeger. Heerlijke gerechten die onze moeders voor ons hebben bereidt en ik weer voor onze kinderen. Zodra je deze gerechten maakt komen de verhalen van vroeger naar boven. Het familiegevoel gaat leven en dat is waar ik voor leef. Zo zie je dat maaltijden, die met liefde en zorg zijn bereid, de basis is voor een sterke familieband. Kom gezellig bij mij tafelen en geniet in geur en kleur van onze oma’s gerechten en familieverhalen.

Terug in de tijd

Zodra je met familie bij elkaar zit komen de verhalen van vroeger vanzelf naar boven. Onze moeders/oma’s vertellen het meest over vroeger, want zij willen hun leven ook nog laten klinken. Dat leven is namelijk een groot verschil met het heden. Daarom is het juist leuk om naar deze verhalen te luisteren en te genieten. Ook al heb je ze al duizend keer gehoord, de kinderen en kleinkinderen luisteren mee. Zo blijft de oudheid leven en leren we hun verhalen steeds meer waarderen. Zonder hun was er geen heden, zonder hun geen verleden. Ik hou van deze verhalen, daarom duik ik met jullie in het verleden van beiden oma’s. Twee oma’s die beiden met liefde hebben gekookt en daardoor zorgden voor dat belangrijke familie moment. Herkennen jullie dit?

De macaroni van oma Bie

Dit recept is afkomstig van mijn schoonmoeder, oma Bie. Waarom heet zij oma Bie? Ze is namelijk zo snel als een bij. Er zijn nog meer redenen, maar inmiddels noemt ze zich Barbara onder haar kennissen. De familie noemt haar tot op heden Bie. De macaroni van Oma Bie is een van de eerste maaltijden die ik bij haar heb gegeten. Zo spicy, zo anders. In een handomdraai heeft ze het gerecht klaar, want oma Bie is snel. Mijn eerste tafel moment bij mijn schoonfamilie is ook heel apart geweest. Bie vertelt: ”Miriam treuzel niet met eten, want anders eten de andere je alles op”. Oké, dan maar niet beleefd zijn en meteen aanvallen. De macaroni is zoals oma Bie; snel, pittig, warm, overdadig en rijkelijk in smaak. Superlekker! Een beetje te veel van alles, maar zo is oma Bie. Maak kennis met haar smaak en maak in een handomdraai de macaroni van oma Bie.

Het recept van oma Bie heb ik een beetje aangepast in de tijdgeest van nu: I.p.v. gehakt kies ik voor vegetarisch Quorn gehakt, i.p.v. gewoon macaroni kies ik voor volkoren en als extra kies ik voor verse knoflook en Spaanse peper.

Macaroni van oma Bie voor 5 personen:

Ingrediënten: 1 pak macaroni 500 gr, 1 pak Quorn fijngehakt, 3 grote uien, 3 stangen prei, 3 knoflookteentjes, 1 rode Spaanse peper, 150 gr roomboter, 5 el curry, sojasaus & ketchup, 1 el Samba Oelek, 2 blikjes tomatenpuree à 140 gr en peper/zout/paprikapoeder.

Aan de slag:

 • Snij de uien, prei, knoflook en Spaanse peper in blokjes.
 • Verhit de boter in de ketel en schuif als eerste de gesneden uien, knoflook en Spaanse peper erin. Laat het geheel 5 minuten smoren op middel vuur.
 • Kook ondertussen in een andere pan 8 minuten de macaroni.
 • Kruid het gehakt met peper/zout/paprikapoeder en voeg deze in de ketel erbij en laat het 8 minuten mee braden.
 • Voeg de prei erbij en vermeng het geheel. Laat de prei een paar minuutjes mee braden.
 • Voeg tot slot toe: Sambal Oelek, curry/ketchup/sojasaus, tomatenpuree.
 • Meng alles onder een middel vuur.
 • Giet de macaroni af en voeg deze bij het mengsel.

 • Tot slot eten en proef het oma Bie aroma.

Witlof salade van oma Beaujean

Als kind ben ik altijd een slechte eter geweest, maar niet als mijn moeder (oma Beaujean) witlof salade maakte. Bij veel gerechten at ik vroeger appelmoes om alles daarmee af te slikken, verschrikkelijk. De regel was toen: Niet van tafel, voordat het eten op is. Warm bereide witlof vind ik nu nog steeds niet lekker, maar witlof als salade vind ik overheerlijk fris. Als mijn vader vroeger wel eens later van de zaak thuiskwam, wachtte de frisse witlof salade op hem. Ik wachtte ook en smulde het laatste restje mee op. Ik kan nu nog het geluk en de gezelligheid in die keuken voelen. Wat maaltijden en tafelen toch een herkenbare familieband creëren. Best wel modern deze salade van toen met haar frisse smaak. Mama jouw salade past perfect bij de macaroni van oma Bie, heerlijk. Ik kan het weten, net zoals Karl en onze kinderen.

Het recept van oma Beaujean heb ik aangepast: I.p.v. yoghurt dressing kies ik voor Skyr yoghurt.

Witlof salade van oma Beaujean voor 5 personen:

Ingrediënten: 6 kleine witlof, 15 gehalveerde druiven, sap van een halve citroen, 5 el Skyr yoghurt, 1 el extra vierge olijfolie, 1 tl dijon mosterd, 1 el bieslook/ peterselie/dragon of dille en peper/zout.

Aan de slag:

 • Roer de yoghurt, olijfolie, citroensap, mosterd, kruiden, wat peper en zout goed door elkaar.
 • Halveer de witlof in de lengte en verwijder het harde gedeelte.
 • Snij de witlof dwars in kleine reepjes.
 • Na het wassen van de witlof meng je de dressing met de salade.
 • Serveer de salade in een dekschaal en versier deze met de druiven. Dit kan ook met ander fruit, wat jij wilt.

Deze salade ziet er niet alleen fris uit, maar smaakt ook zo. Nu nog de bloemen op tafel, waar oma Beaujean zo van houdt. Mam ik hou van jou en je frisse salade.

Aan tafel

De tafel heb ik gedekt met een knipoog naar het verleden. Bij beiden oma’s is een tafelkleed een must, bij deze dus.

De bloemen horen bij het hele sfeertje, net zoals de paasservetten. Ja hoor, Pasen duurt niet lang meer. Karl weet niet wat hij ziet als hij thuiskomt: ”Wat is hier aan de hand”? VERRASSING! Hij ziet het eten en knuffelt mij, want wie wil nu niet deze gerechten van beiden oma’s!?

Dit wordt genieten met zijn tweetjes. We zijn nu maar met z’n tweetjes, maar het verleden vertelt zijn verhaal en opeens zit de tafel in onze gedachte vol met familie.

Komend weekend komt Rachelle en Martijn naar het zuiden, wat zullen die smullen van de overgebleven macaroni. Deze is namelijk makkelijk in te vriezen en de salade is ook zo gepiept, oefening baart  kunst.

Lieve groetjes van oma Bie en oma Beaujean,

smakelijk eten!

 

 

 

 

 

 

Tags: