Food

Mijn bloemen zijn om op te eten!

Er is er één jarig in de familie en daar horen bloemen bij. En wie is er jarig? In ieder geval zal ik de bloemetjes buiten zetten voor de jarige. Ik maak er een gezellig familiefeestje van, met veel lekkers. Kan ik ook dit jaar weer iedereen verrassen?

Geen aardbeienvlaai voor de jarige?

Vandaag ga ik de jarige verwennen met veel lekkers. We beginnen met heerlijke zoetigheid. De jarige mag in ons gezin altijd kiezen welke vlaai er bij de bakker gekocht wordt. Onze jarige is Rachelle en zij houdt van aardbeienvlaai. Met deze bestelling ga ik richting de bakker, waar ik voor een grote verrassing kom te staan. Dat kan toch niet waar zijn?! Bakt de bakker nog geen aardbeienvlaai? Dan moet ik er zelf eentje maken. Een beetje vervelend, want daar heb ik niet op gerekend. Hoe los ik dit nu snel op? Bij de bakker liggen kant en klare bodems, perfect. Ik koop een bladerdeeg bodem en maak een complete aardbeienvlaai. Met Dr. Oetker mix voor Banketbakkersroom kan ik in een handomdraai de lekkerste banketbakkersroom maken. De mix voor het beslag meng je met 400ml water, een minuut kloppen in een beslagkom en en vijf minuten laten opstijven in de koelkast. Zo gezegd zo gedaan. De banketbakkersroom is lekker romig en vol van smaak. Geen vervelend velletje erop en super makkelijk. De aardbeien rangschik ik netjes op de vlaai. Een regen van kokosrasp erover en de vlaai ziet er prachtig uit. Deze verrassing is geslaagd, om op te eten. Voilà!

Een roosje om op te eten

De bakker heeft dan wel geen aardbeien, maar de Albert-Heijn wel! Ik heb nog aardbeien over en ga er bloemetjes van maken. De dikke aardbeien zijn sappig en mooi van kleur. Met een mesje maak ik sneetjes in de aardbei. Ik begin bij het dikste gedeelte en werk zo naar boven tot de punt van de aardbei. Bij elk nieuw rondje verspring ik met mijn inkepingen. Met mijn mesje duw elk blaadje naar buiten en uiteindelijk is de aardbei een roos. De roos heeft een stengel nodig en daarvoor gebruik ik een prikkertje. Ik schik alle roosjes in een kleine glaasjes en verspreid deze over de tafel. De andere kleine glaasjes vul ik met slagroom. Zo kan iedereen die van zoet houdt, hier de roosjes in dippen. Dit wordt een vrolijke verjaardag voor mijn vrolijke Amsterdamse dochter. Stiekem vind ik dit nog zo leuk om te doen. Zo’n klein roosje voelt als een enorme beleving. Gewoon doen, toch?

De tulpen zijn gezonder

Rachelle viert haar verjaardag met de familie in het zuiden. ‘Het leven is een feest,’ zegt Rachelle. Ze viert daarom haar verjaardag wel drie keer. Ook als Rachelle niet jarig is en op bezoek komt in het Zuiden voelt het altijd als een feestje. Het is zaterdag, Martijn en Rachelle zijn onderweg. Ik ga verder met mijn voorbereidingen. Ik maak nieuwe bloemen, maar nu van groente. Deze bloemen zijn gezond, de ideale snack. Een dikke winterwortel snij ik in schijfjes. Ik snij twee kleine driehoeken uit de randen van de wortelschijf en de bloem van de tulp is al klaar. Voor de blaadjes gebruik ik een komkommer. Ik snij de komkommer in de lange weg doormidden. Ik schraap het weke gedeelte uit de komkommer en snij dan pas de schijfjes. Ik pak de prikker en schuif eerst de komkommerblaadjes tot halverwege de prikker. De wortelbloem prik ik er bovenop, voilà! De tulp heeft mooie voorjaarskleuren en is om op te eten. Ik neem de kleine glaasjes en schik hierin de tulpen, zo vrolijk. Mijn lege glaasjes vul ik met een dipsaus. Zo kunnen de eters kiezen voor een tulp met een smaakvolle dip. Alles gaat de ijskast in tot vanavond. Kan ik iedereen verrassen met de kleine bloemetjes?

De lente bloemen vallen in de smaak

‘Lieve mama, niet te veel maken voor mijn verjaardag’, zegt Rachelle al vanuit Amsterdam. Het is toch altijd moeilijk om een juiste mix hiervoor te vinden. De avond begint en Rachelle neemt een kijkje in de koelkast. ‘Wat is dit, jij bent de liefste mama!’ In mijn ijskast is lente en de aardbeiroosjes mogen er als eerste uit. Zij gaan de tafel versieren. Er wordt gegeten en gesmuld. De aardbeien gaan goed en er wordt flink gedipt. Iedereen wordt er vrolijk van. Een familie tafel is altijd gezellig, maar de lentebloemen maken het nog vrolijker. De zoetigheid gaat van tafel en de wijn met hapjes worden er nu opgezet. Alweer zijn het de bloemen op de tafel die de show stelen. De andere hapjes krijgen niet dezelfde aandacht als de tulpen. De bloemen zijn om op te eten, met of zonder dip. Ik geniet van mijn creaties en heb ook deze keer weer iedereen weten te verrassen. Creëer ook een lente tafel en verras je familie of vrienden. Spring is in the air. Ik drink mijn glaasje prosecco en en geniet van mijn gezond tulpje.

Cheers to Rachelle,
cheers to my flowers!

Zal ik een geheimpje verklappen?

Klik hier voor een how-to video voor o.a. mijn tulpjes en roosjes op de Instagram pagina van mijn vriendin @therese17.1 (hier heb ik namelijk ook mijn inspiratie vandaan getoverd). Pssssssst niet doorvertellen 😉

Tags: