Lifestyle

Het Herend service van tante Elly

Mijn tante en oom waren in het bezit van een koninklijk servies, genaamd Herend. Een servies waar mijn moeder over droomde, maar het nooit aandurfde met drie meiden in huis. Wij meiden vonden het porselein servies niet modern en gebruiksonvriendelijk. Er zou maar eens een kopje ‘crashen’. Inmiddels zijn mijn lieve mijn oom en tante er niet meer, maar het servies pronkt nog altijd. Drie maal raden in welke kast het Herend servies nu straalt…?

Het wereld beroemde Herend

Herend is een plaats in Hongarije. Het ligt in de heuvels van het Badascony-gebergte. Hier staat de fabriek waar Herend porselein wordt gemaakt. Herend is wereldberoemd vanwege zijn kostbare en fraai bewerkte voorwerpen van porselein. Ieder stuk wordt met de hand beschilderd door porseleinschilders die de fabriek zelf opleidt. De fabriek levert op bestelling voor porseleinliefhebbers en vorsten, staatshoofden en rijke families. Koningin Victoria van het Verenigd koninkrijk, tevens keizerin van Indië en de bankiersfamilie Rotschild behoorden in de 19e eeuw tot de eerste klanten. Herend porselein porselein wordt verkocht naar Europa, maar ook naar Azië, vooral naar Japan. Er is ook een museum waar historische stukken te zien zijn. Bussen vol toerisme bezichtigen dit museum. Het Herend servies van tante Elly heeft ook een reis gemaakt. Een liefdevolle reis van tante Elly naar nicht…….

Met een lach en een traan

En dan zijn je oom en tante er niet meer. Een appartement met herinneringen blijft achter. Hartenpijn voelt iedereen, wetende dat ook dit bij het leven hoort. Na de zeswekendienst worden mijn zussen, nichten en neven verwacht in het achtergebleven appartement. Iedereen mag een aandenken van onze oom en tante uitzoeken. Onwennig, maar toch gezellig zitten we weer eens met alle neven en nichten bij elkaar. Verhalen passeren, onder het genot van een stukje vlaai. Alles heeft natuurlijk veel waarde, omdat het van onze oom en tante is geweest. Ietwat onwennig kijkt iedereen elkaar weer aan en met wat humor breken we de sfeer. Ik kijk naar de gesloten eiken kast en denk aan het zondagse servies, waar iedereen zo ‘bang’ voor is. Mijn gedachte dwaalt af naar vroeger, naar de gedekte tafels met Herend servies. Herend servies is ‘all about’ tante Elly. Ik weet het zeker. Ik ga voor dit servies, als de andere er mee eens zijn. Ja hoor, het vorstelijke porselein heeft een nieuwe eigenaar Seebymiriam. Met een lach en een traan ben ik trots op dat stukje erfenis van mijn oom en tante, dank-jullie-wel!

Oud en nieuw zijn een match

Na een paar dagen rijd ik met dozen vol Herend servies naar huis. Daar staat dan het vorstelijke Herend servies in mijn moderne keuken. Oud en nieuw kijkt elkaar aan, zijn jullie een match? Ik heb een idee waar mijn servies mag stralen. Mijn keuken vitrine heb ik namelijk hiervoor al ontruimt. Dit servies moet stralen en niet in een gesloten kast verdwijnen. Eerst verdient het servies een badje. Oeps, daar gaan we! Heel voorzichtig was ik het servies en waardeer steeds meer de kostbare kunstvoorwerpen. De roosjes en de blaadjes op het servies krijgen steeds meer bewondering van mij. Het gouden randje waar ik vroeger voor zou weglopen heeft nu stijl. Het twaalfdelig servies sorteer ik in de vitrine en ik voel hoe trots tante Elly zou zijn geweest en ik nú ben. De vitrine straalt rust uit en vertelt een verhaal. Het verleden staat in het heden, zo’n mooi gevoel. Oud en nieuw zijn een match!

Genieten van een prachtig erfstuk

Van mijn erfstuk geniet ik elke dag. Elke dag kijk ik in mijn vitrine met al haar mooie herinneringen. Mijn inspiratiebron voor deze match heb ik door de jaren heen van twee vriendinnen. Een vriendin verzamelt serviezen en etaleert deze in vitrines in een aparte kamer, prachtig. De andere vriendin creëert ruimtes met een verhaal, zo eigentijds. Mijn keuken heeft nu ook een eigentijds verhaal. Mijn moeder blijft vertellen over de mooie tafelmomenten en geniet. Zelfs Karl blijft staan voor de vitrine en ontdekt het servies keer op keer. Wanneer mijn zussen, neven en nichten dit blog lezen kunnen ze ook meegenieten. Voor hun koken met dit servies heb ik aan hun voorgesteld. Mee helpen afwassen is dan wel een optie. Helaas, daar wilt niemand in meegaan. Mijn Herend servies staat nu veilig en is prachtig. Misschien mag het servies nog één keer de vitrine uit voor… mijn moeder, de zus van mijn lieve tante.

Het verleden en het heden, de perfect match!

JUST DO IT!

 

 

 

 

 

Tags: