Food

Retro eitjes zijn hip!

Gevulde eitjes zijn weer hip. Bij gevulde eitjes denk je misschien aan vroeger, maar niets is minder waar. Spuiten is weer helemaal terug van weggeweest. Spannend, want we gaan niet alleen op eieren spuiten. Neem je spuitzak met hulpstuk en ga met mij aan de slag. Spuiten is weer hip en zo lekker. Een trendy recept voor trendy people!Van grootmoeders ei tot culinaire hit

Het gevulde ei is een retro gerecht uit de jaren ’70 en ’80. Ik ben ermee opgegroeid en zie de gevulde eieren nog liggen naast de Limburgse “koude schotel”. Het grootmoeders gevulde ei is een standaard recept met eieren, mayonaise, mosterd, ui, peper en zout en paprika poeder als garnering. Het gevuld ei gaat met de tijd mee, zo mag er met kleur gevarieerd worden. Wat vind je een groene vulling? Maak de vulling groen door een crème van avocado aan het standaard recept toe te voegen. Ga je voor een rood/rose twist? Laat de gehalveerde/gekookte eieren een nachtje in bietensap staan. Anno 2017 ga ik voor een nieuwe culinaire smaak. Mijn eieren worden niet met een lepel gevuld, maar ik gebruik hiervoor mijn spuitzak. Mijn overheerlijke mouse gaat in de spuitzak en mijn ei wordt een culinaire hit. De gevulde eieren geef ik als amuse bij mijn vijf gangen lente menu: Smakelijk eten!

Mijn trendy lente ei is overheerlijk

Heb je nog eieren over van de Pasen? Dat komt goed uit, want eieren heb je nodig voor dit recept. Wanneer je de eieren nog moet koken, laat ze dan 8 minuten koken en schrik ze af onder koud water. Halveer de 6 eieren en wip de eierdooier met een lepeltje eruit. Bewaar de eidooiers, deze heb je nodig voor de vulling.
Aan de slag! Wat heb je nodig?

Ingrediënten:
EIEREN 6
BOTER 1/2 el
OLIJFOLIE 1/2 el
TIJM 1 takje
SHERRY 1 EL
NOOTMUSKAAT flinke mespunt
PEPER mespunt
CITROENSAP 1/2 el
LENTE UITJES 3
PATÉ 200 gr
SJALOTJE 3 fijn gehakt
KNOFLOOK 1 teentje, fijn gehakt

Keukengerei: Keukenmachine, pannetje, spuitzak + hulpstuk.

De vulling:
Verwarm de boter en voeg thijm, knoflook en sjalot toe. Fruit ze 2/3 minuten. Blus af met sherry en voeg peper en zout toe. Pureer eidooiers, nootmuskaat, peper, citroensap, paté, 2/3 vd lente uitjes in de keukenmachine tot een gladde mousse. Ik proef en voeg nog wat peper en zout toe. Dit is een culinair moment, mmmmmmm. Ik leg de eiwit helften op amuse lepels en spuit in elke holte de mousse. Ik garneer met de overgebleven lente uitjes. Dit oogt niet alleen geweldig, maar het smaakt ook nog hemels. Wat doe ik met de overgebleven mousse in de spuitzak?


 

Culinair moment van het toefje

Met de overgebleven mousse maak ik een feestje. Hoe? De inspiratie hiervoor heb ik in een restaurant beleefd, waar we met vrienden eten zijn geweest. Natuurlijk wil ik dit met jullie delen. Ik laat jullie zien hoe leuk het is om van doodgewone chips een culinair amuse te maken. De spuitzak met overgebleven mousse (van je gevulde eitjes) kun je gesloten in de ijskast bewaren. Zodra je de hapjes wilt gaan serveren spuit je deze op de chips. Lekker handig en makkelijk om te doen. Welke chips jij hiervoor wilt gaan gebruiken is aan jou. In het restaurant hebben ze hiervoor groentechips gebruikt, te gek! Groentechips is helemaal hip en kun je zelf maken, maar wanneer je hier de tijd niet voor hebt: groentechips krijg je ook bij de Albert Heijn. Groentechips heb ik jammer genoeg nu niet in huis en ik heb geen tijd om ze zelf te maken, vandaar dat ik deze Manomasa Tortilla chips (Manchego & Green Olive smaak) heb genomen, ook lekker. Een hartige hippe amuse en overheerlijk bij een glas prosecco. Alles in stijl, cheers!

Tags: