Lifestyle

Je trouwdag vier je in Moskou

“Zullen we onze trouwdag vieren in Moskou?”, vraagt Karl. Ik kijk Karl een beetje verwonderd aan, Moskou? Moskou lijkt me heel fascinerend, maar is deze stad ook wel romantisch genoeg voor onze trouwdag? Wat ik niet weet is dat Moskou heel verrassend is. Karl en ik zijn vier dagen in deze stad geweest, veel te kort. Deze stad moet iedereen één keer in zijn leven beleven. Ik ben echt helemaal verliefd op Moskou. Een stad waar fashion en geschiedenis elkaar ontmoeten. Moskou, the city that nevers sleeps.

Moskou is groot en schoon

Na drie uur en een kwartier vliegen landen we in Rusland, Moskou. Mijn eerste indruk op de luchthaven is: Wat is het hier groot en schoon. Wat ik niet weet is dat onze vriend Hans ons opwacht. Haha, zo grappig dat wij zelfs een vriend in Moskou hebben. De cryptische taal is niet te lezen, dus Karl en ik zijn helemaal blij wanneer we Hans zien. We stappen in een auto met chauffeur en rijden over de grote, schone wegen op de ring van Moskou. Een ring die wel 100 km lang is. Moskou is groot, Moskou is schoon. Er schijnen hier constant schoonmaak vrachtwagens te rijden die de wegen met spuitend water schoonhouden. De chauffeur rijdt ons naar een haven, waar we gaan lunchen. Het is net niet warm genoeg om buiten te zitten, maar vanuit binnen kunnen we ook genieten van het prachtige uitzicht.

Hans kent de Russische taal, best wel indrukwekkend. Hij adviseert en bestelt onze lunch, zo gaaf.  Na de lunch rijden we richting het hotel. Moskou is zo groot als Nederland, Moskou centrum is zo groot als Limburg. Je weet niet wat je ziet. Voor ons hotel zijn de stoepen nat, heeft het geregend? Nee hoor, ook hier zijn de stoepen schoongemaakt door zo’n waanzinnige schoonmaakwagen. De stoepen zijn hier zo groot dat zelfs ook hier de schoonmaakwagens op rijden.

Pracht en praal

Inmiddels is het donker en de stad is verlicht met miljoenen lichtjes. Opgefrist verlaten we onze hotelkamer en zien Moskou by night. Het lijkt wel kerstmis, maar Hans vertelt dat dit normaal is in Moskou. Rond de kerstdagen is de stad nog veel meer verlicht. De lantaarnpalen veranderen dan in champagne glazen. OMG, hier hoor ik thuis. Alle mooie oude grote bouwen zijn verlicht, Moskou is nog veel mooier by night. Hans vertelt over de meest belangrijke gebouwen, hij blijft maar door vertellen. Hij werkt hier al zes jaar en hij is inmiddels zo trots op zijn stad geworden. Nou Hans, wij zijn trots op jou. Zo fijn om jou hier zo gelukkig en tevreden te zien. Hij blijft maar doorvertellen, ik onthoud het nu al niet meer. We stappen uit voor een modern verlicht gebouw, waar ons restaurant Ruski op de bovenste verdieping is. Een trendy restaurant, zo leuk dit. Een droom uitzicht met de skyline van Moskou. Onze eerste avond is geslaagd, wat zal ik goed slapen vannacht.

VDNKh park in Moskou

Het is mooi weer, de weer goden zijn met ons. Dus we bezoeken een van de mooiste parken van Moskou. Het VDNKh park is het All-Russia Exhibition Centre. Het VDNKh park is in 1939 in Moskou gebouwd als tentoonstellingspark voor een grote beurs. Elk land dat toen onderdeel heeft gemaakt van Sovjet-Unie heeft hier zijn eigen paviljoen. Het terrein is megagroot met wel 82 paviljoenen op 207 hectare grond.

De entree is overweldigend, een gigantische triomfboog met prachtige communistische beelden van een arbeider en een kolchozenmeisje (boerenmeisje).

Daarna volgt een lange laan met fonteinen, die je naar het centraal paviljoen voert. Dan sta je opeens voor de fontein van de vriendschap tussen de volkeren. De fontein wordt omgeven door vergulde vrouwenbeelden, gehuld in traditionele klederdracht van de 16 Sovjetrepublieken. Het goud schittert ondanks de bewolking. Dit park is zo indrukwekkend net zoals Moskou. Hier word je echt stil van… Rondom deze fontein kun je in de winter schaatsen, hoe mooi zal dat zijn? Er zullen dan nog meer lichtjes gaan branden, zoals overal in Moskou.

The Seven Sisters

De zeven zussen zijn zeven typische wolkenkrabbers in Moskou die na de de Tweede Wereldoorlog als symbolen van macht zijn gebouwd in opdracht van Jozef Stalin. De Russen zelf noemen de gebouwen gewoon Stalins Wolkenkrabbers. De gebouwen zijn niet alleen groot, maar ook waanzinnig mooi gebouwd. Elk gebouw is bijna een sprookje en zeker s ’avonds als alle lichtjes branden.Waar ik nu langs loop is een van de zussen, een woonflat aan de Kotelnitsjeskaja Kade. Zo heeft elke zus een andere bestemming gekregen, zoals bijvoorbeeld: Hoofdkantoor van het Ministerie van Buitenlandse zaken, Hilton hotel, Hotel Ukraine, hoofdgebouw Staatsuniversiteit Moskou en voormalig Ministerie van Transport.

Deze gebouwen zijn een rondje Moskou waard, zo indrukwekkend. Moskou zal wel trots zijn op zijn zussen.

Historie meets fashion

Karl is de man van de geschiedenis en ik ben de vrouw van de fashion. Beiden kunnen wij onze lol op in deze veelzijdige stad. Vandaag is het GUM (uitspraak: goom) en TSUM (uitspraak: tsoom) time, shopping day dus! Deze namen vertegenwoordigen de grootste, most over-the-top warenhuizen van Moskou. Eerst ontbijten…Ontbijten doe je bij Grand cafe Dr. Zhivago!

The place to be, maar helaas niet voor ons. Het hotel was onze reservering vergeten te plaatsen, nou zeg! Ik heb wel even een foto gemaakt, want het lijkt me inderdaad supergezellig daar. Na ons hotelontbijt, trekken Karl en ik onze stoute schoenen aan om met ons tweetjes het TSUM-warenhuis te bezoeken. We hebben een afspraak met Hans om 14.00, dus we hebben nog even.  Een mooi oud gebouw prijkt met de naam TSUM.

De deur wordt opengemaakt door een portier, hier kan ik wel aanwennen. Trouwens in Moskou worden de deuren voor vrouwen meestal opengemaakt. Dat wordt wennen thuis. Eenmaal binnen zien we een prachtig warenhuis.

Trots vertellen we aan Hans over de TSUM, maar hij vertelt in volle overtuiging dat het GUM-warenhuis veel mooier is. OMG, echt wel. Aan het rode plein ligt dit warenhuis en zodra de deuren hier open gaan valt je niets meer in. Niet alleen binnen, maar ook buiten is dit warenhuis indrukwekkend. Het enorme complex bestaat uit bruggen en galerijen die de passages met elkaar verbinden. De transparante dakconstructie van ijzeren bogen en glasplaten zorgt voor veel licht. Een verlate lunch nemen we op het terras van de GUM aan het rode plein.

In Moskou heb je bijna geen tijd om te eten, er is zoveel te zien. Af en toe moet ik mijzelf knijpen, ben ik nu echt hier?

Het hart van Moskou, het Kremlin

Het Kremlin ligt naast het rode plein, op de top van Borovitski. Een muur van twee kilometer omringd het 28 hectare gebied. Kremlin betekent letterlijk ‘versterkte stadsvesting’, is een complex met paleizen, kathedralen, parlementsgebouwen, parken, musea, een theater en een aantal bezienswaardigheden zoals de Wapenkamer, het Terempaleius, de Tsarenklok en het Tsarenkanon.

Alles wordt streng beveiligd door het leger en de politie. Voor de juiste foto kom ik dan toch in de gevarenzone, want straatbreedte blijf je van het paleis vandaan Miriam. Oeps, daar heb je ze al!

We hebben genoten en voor jullie herkenbare foto’s geschoten. Koning Alexander en Koningin Maxima zijn hier ook geweest en wij ook. De kathedralen zijn zo mooi vanbinnen. Er heerst rust, de gelovigen maken eerbiedige kruisjes. Daar word je stil van. Vanuit het Kremlin lopen we naar het rode plein, dit is een waanzinnige ervaring. Alles wat ik ooit op televisie heb gezien loopt als een film door me heen, omg. De stampende soldaten met de kanonnen zie ik zo in een parade voorbijgaan, daar krijg ik kippenvel van.  In het indrukwekkende gebouw aan het rode plein zijn nu winkels gevestigd, de GUM. Toch het gevoel van het Rode plein blijft Moskou. De Basiliuskathedraal zie je aan de rand van het Rode Plein. Herkenbaar aan zijn kleurrijke torens en kapelletjes. Dit moet je allemaal zien, zo mooi. We zijn niet overal binnen geweest, maar de aanblik doet al zoveel met je.

Moskou by night

Moskou by night is niet te beschrijven, de miljoenen lichtjes betoveren je. De lichtjes brengen je nog meer in de sferen van Moskou en haar geschiedenis. Of je nu in de taxi zit of met een boot vaart over de Moskou rivier, het is overal even mooi.

Je herkent de stad aan haar mooie gebouwen die pronken over de stad. Een beeld wat altijd in mijn gedachte zal blijven.

Elke avond is het romantisch geweest en hebben we genoten. Gelukkig heb ik alle beelden/film vastgelegd, die jullie kunnen terugkijken op de story (Instagram): Moskou. Vooral het laatste filmpje is zo grappig, hoezo? In de Soho Club, onze laatste avond, heeft Hans ons verrast met toeters en bellen voor ons 34 jaar huwelijksfeest. Bedankt Hans; zo mooi, zo verrassend, zo romantisch en zo lief van je. We komen je zeker nog eens op zoeken in Moskou, maar dan rond de kerstdagen. Die lichtjes die er dan branden, wil ik zeker één keer in mijn leven hebben gezien.

Moskou is groot

Moskou is schoon

Moskou is verrassend

I love Moskou

 

 

 

 

Tags: