Lifestyle

Het tranen bankje van Sisi in Corfu

Dit jaar gaan we voor de tweede keer naar Corfu. Ik heb deze keer als prioriteit een bezichtiging aan het Achillion Paleis. Waarom? Sisi, de Keizerin van Oostenrijk/ Koningin van Hongarije heeft dit paleis in 1889 laten bouwen op Corfu. Haar zomerresidentie wil ik wel eens zien, want Sisi is mijn jeugdidool. De verfilming van Sisi, gespeeld door Romy Schneider kan ik nú nog vol bewondering kijken. Toch verbreekt de realiteit mijn sprookje en maak ik kennis met het tranen bankje en het tragische leven van Sisi. Was ik maar thuis gebleven… of juist niet!

Een te warme bezichtiging

“Gaan we vandaag?”: vraag ik aan Karl. Op zondag rijden we in een half uurtje naar het Paleis, gelegen in een beboste heuvel in het dorp van Gastouri. Ik heb geluk dat Karl mee gaat, want ik kan natuurlijk niet zonder mijn fotograaf. Tja mannen hebben niet zoveel met Sisi, maar geschiedenis interesseert Karl gelukkig wel. Bij aankomst overmant het mooie hoofdgebouw je direct.

Ik scherm me af van het toerisme en probeer de pracht van de plaats te voelen. We schieten foto’s en maken onze entree.

Pfffff wat is het warm, wat heb ik toch een lieve man 😉 dat hij in deze hitte toch mee gaat. Daar staan we voor een brede trap met heel veel kostbare kunstwerken. De Griekse mythologie viert, we zien mooie sculpturen en het prachtig groot plafond fresco met de “vier seizoenen” van het jaar. We huren twee mobiele gidsen die ons begeleiden in onze tour. Waar is Karl? Oeps, hij is al begonnen met de tour. Ik zet mijn mobiele gids aan en zoek de hotspots op.

Het sprookje is tragisch

Nog altijd opgewekt begin ik aan mijn tour. Mijn zomerjurk van Chloé is lang, zo voel ik me ook een beetje Sisi. Ik sta voor een portret van Sisi (Romy Schneider lijkt veel op haar), ze is beeldschoon. De mobiele gids vertelt over Sisi, haar paleis en haar moordenaar. Inderdaad, Sisi is op 60-jarige leeftijd vermoord door een anarchist. We staan voor haar kledingkast, een kledingkast met alleen zwarte kleding. Na de dood van haar zoon Rudolf heeft ze alleen nog zwarte kleding gedragen. We lopen verder en belanden bij het bankje van de tranen. Hier heeft Sisi getreurd om het verlies van haar zoon. Ik ga zitten en treur om haar verlies. Dan maak ik me los van het verhaal… Hallo, ik heb vakantie!

Waar is Karl?

Karl is weer spoorloos en ik kiep bijna om van de hitte. Ik schiet nog wat foto’s van het binnenhof met het meest waardevolle statuut van het Achillion, de “stervende Achilles”. Een Duitse beeldhouwer heeft dit ongelooflijke grote kunstwerk in opdracht van de keizer gemaakt.

Maar waar is Karl, we moeten verder. Daar komt hij met een ijsje in zijn hand en ik dan….? Karl kan nu geen foto’s maken en daarom schiet ik weer wat foto’s van het uitzicht en de natuur. Sisi heeft alle aangrenzende percelen gekocht tot aan de zee die naar beneden leiden. Zo heeft ze altijd toegang per schip naar haar landgoed gehad. Haar landgoed wordt nu het Achilles bos genoemd en wordt geschat op 80 hectare. Ik kijk naar beneden en geniet van het landschap, hier heeft Sisi kunnen genieten.

Ik droom weg en zie Sisi lopen in vroegere tijden door haar tuinen. Haar man, Keizer Franz Joseph, heeft de mooiste bloemen laten verschepen en hier laten planten, allemaal voor zijn Sisi.

Ondanks dit enorme landgoed met prachtige bloemen, houdt Sisi van reizen en verblijft maar twee weken op locaties om dan weer verder te gaan. Sisi citeert: “De reisdoelen zijn alleen maar aantrekkelijk omdat de reis ertussenin ligt. Als ik ergens zou aankomen en ik zou weten dat ik daar niet meer vandaan zou kunnen, dan zou het verblijf in een paradijs een hel worden”. Ze is onrustig en verblijft in Hongarije, Zwitserland en is nog maar vrij weinig in Wenen. “Miriam…..”, roept Karl, daar is mijn ‘Franzel’ (zo werd Franz Joseph door Sisi genoemd).

Eigenwijze Sisi

Sisi heeft in haar moeizame leven ook haar idealen gehad. Best modern, die Sisi! Ondanks haar overheersende schoonmoeder en haar zwakkere man heeft ze toch haar keuzes gemaakt. Zo heeft ze uiteindelijk toch voor haar kinderen kunnen kiezen en heeft ze ‘gevochten’ voor vrede tussen Hongarije en Wenen. Verder heeft ze door middel van gezonde voeding en sport altijd goed voor zichzelf gezorgd. Uiterlijke schoonheid is heel belangrijk voor Sisi geweest. Naast sporten heeft ze ook verschillende diëten gevolgd om zo smal mogelijk te blijven. Sisi heeft de tijd vooruit gelopen met haar lifestyle. 1.72m Is haar lengte geweest en 50 cm haar taille. Ze is helemaal geobsedeerd geweest van schoonheid, slank zijn en eeuwig jong zijn. Oud worden is voor Sisi ‘not done’. Zo citeert ze ook: ”Ik verberg mijn gezicht achter een waaier, zodat de dood ongestoord zijn werk kan doen.” Haar ouderdom heeft niemand kunnen vastleggen. Sisi en haar eeuwige jonge schoonheid, zo wilt ze herinnerd worden.

SISI van NU

De tour is klaar en Karl en ik ook. We zijn doodop van de hitte en van alle verhalen. Toch nog even die trappen af in stijl ….! Er is een keerpunt in mijn leven gekomen, wat betreft Sisi. De Sisi van toen (film) hoort bij mijn jeugd en de Sisi van Corfu hoort bij het heden. Sisi is vroeger in mijn ogen het lieve meisje/prinsesje geweest en de Sisi van nu is een vooruitstrevende vrouw met haar idealen. Hoe moeilijk is het om in een keizerschap te kunnen leven?! Ik denk moeilijk. Ik ga lekker door met mijn vakantie en ben blij dat ik geen koningin ben. Ik ga naar huis en geniet van mijn leven, heerlijk.

Sisi, Keizerin van Oostenrijk/Koningin van Hongarije 👸🏻
Miriam, owner van Seebymiriam 🙋🏻 DOEI!

Tags: